Welcome

On emir, floppy diskete yazılsaydı ne olurdu?

Hz. Musa On Emir’i Floppy
Diskete Yazmış Olsaydı Ne
Olurdu?*

 

Muhtemelen “On Emir” ilk hali ile bugün erişilemez veya okunamaz olurdu. Çünkü daha on yıl öncesine kadar bilgisayar sistemlerinde mevcut olan disket sürücüler bugün artık yok. Floppy disketlerde mazi oldu. Floppy disketlerdeki verilerimizi başka ortamlara aktarmadıysak büyük bir ihtimalle onların pek çoğuna artık erişemiyoruz. On yıl önce daha yeni yaygınlaşmaya başlayan cd-rom ve cd okuyucuların ömürleri hakkında aramızda tahmin yapabilecek olan var mıdır? Peki bütün o cd-rom’lardaki resim, müzik, yazı ve benzeri içeriklerimize bundan 100 yıl sonra ne olacak? Bugünün popüler programları ile oluşturulmuş bu dosyaların on veya yirmi yıl sonra aynı rahatlıkta açılabileceğini kaçımız garanti edebilir? Örneğin 90lı yılların başına kadar ofis ortamlarında fırtınalar estiren WordStar programını bugün kaçımız biliyoruz? Dahası WordStar ile oluşturulmuş dosyaları bugünün popüler programları ile açabilir miyiz? Sanırım kolay olmasa gerek.

Teknoloji zamana yeniliyor

Bunların yanı sıra bütün o müzik, resim ve yazı dosyalarımızı sakladığımız cd-rom, dvd, sabit disk, usb bellek gibi veri saklama ortamlarının dayanıklılıklarını, yaşam ömürlerini düşündünüz mü? Örneğin, dosyalarınızı sakladığınız cdnizin üzeri çizilirse, uygun olmayan ortamda bir süre kalırsa muhtemelen bu dosyalarınıza tekrar erişmeniz mümkün olmayacak. Bütün bu veri saklama ortamlarının belirli bir ömürü vardır ve malesef pek çoğu önümüzdeki beş on yıl yıl içerisinde bozulacaktır. Eğer dosyalarınınızın başka bir ortamda yedeği yoksa bunlara tamamen elveda demeniz işten bile değildir. Bir kere yedek almanın yanında, sürekli olarak bir ortamdan diğerine yedeklerinizi aktarmanız gerekecektir.Aksi takdirde birinci doğum gününde çekilen fotoğraf ve videolarını pek çok bebeğin daha ilkokul çağına gelmeden görememesi büyük bir ihtimaldir.

Sümer tabletleri daha sağlam

Dijital ortamda saklanan verilerin sizin için önem derecesine göre mutlaka fiziksel ortamda da bir kopyasının olması şarttır. O güzel doğum günü resimlerini üşenmeyip fotoğrafçınızda tab ettirmeniz sizin bundan birçak yıl sonra çok üzülmenizi engelleyecektir. Oysa kağıt ve diğer fiziksel ortamdaki metinler, resimler yüzyıllar sonra bile elimize ulaşabilmektedir. Eski Mısır’ın hiyeroglifleri, Sümer’lerin tabletleri binlerce yıl boyunca bozulmadan orjinal halleri ile günümüze ulaşabilmiştir. Oysa bu devirlerde floppy diskletler, cd ve dvd’ler kullanılıyor olsaydı aynı metinlerin elimizde olmayacağı kesindi.

* Yazının başlığı New York Times’ın blog sitesinde 26.03.2009 tarihinde yazılmış bir makaleden esinlenilmiştir.

Not: Bu yazı ilk olarak 03 Ekim 2009 tarihinde www.skyturk.net haber sitesinde yayımlanmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.