Welcome

Korsana hayır ama…

Korsana hayır ama…

 

Bir kitapçıdan satın aldığımız ve çok beğendiğimiz bir romanı arkadaşımızın okuması için ona bir süreliğine ödünç veririz. Yada eskimiş, artık okumadığımız, kullanmadığımız kitaplarımız, dinlemediğimiz plaklarımız, seyretmediğimiz video kasetlerimiz varsa bunları bit pazarlarında, sahaflarda uygun fiyata elimizden çıkarırız. Bit pazarlarının, sahafların müdavimleri de merak ettikleri, ilgilendikleri konularla ilgili kullanılmış eserleri tezgahlarda gördüklerinde kendilerince uygun bir fiyata ikinci el olarak satın alırlar.

Peki İnternet üzerinden satın aldığımız kitaplarımızı, müzikleri ve videoları sevdiklerimizle paylaşmak istersek ne yaparız? Yada artık işimize yaramadığını, ihtiyaç duymadığımızı düşündüğümüz elektronik kitapları, dinlemediğimiz mp3leri, seyretmediğimiz dvdleri ikinci el olarak satmak istesek ne olur?

Bugünkü telif hakları savunucularına, özellikle de müzik yapımcılarına ve yayıncılara göre sanal alemde satın alınmış dijital formattaki ürünlerin kopyalanması, İnternet üzerinde başkaları ile paylaşılması yasadışı olarak nitelendiriliyor. Yakın bir gelecekte bugün basılı olarak yayımlanan pek çok eserin sadece elektronik hallerini satın alabileceğiz, müzik marketlere giderek satın aldığımız cdler muhtemelen ortadan kalkacak, hayranı olduğumuz müzisyenlerin son albümlerini kendi sitelerinden satın alarak, iPhone’umuza indirip dinleyeceğiz, yada vizyona giren en son filmlerin dvd’sini sipariş vermek yerine İnternet’e doğrudan bağlı televizyonumuzdan doğrudan seyredeceğiz. Para vererek satın aldığımız bütün bu dijital formattaki ürünleri arkadaşlarımızla, sevgilimizle paylaşmak istersek, onlara bu kitapların, mp3lerin ve videoların bir kopyasını göndermemiz yasak mı olacak? Parasını vererek satın aldığımız bir e-kitabı artık elimizde bulundurmak istemiyorsak sanal alemdeki sahaflarda uygun fiyata ikinci el olarak satmak istediğimizde korsan olarak mı nitelendirileceğiz?

İnternet’in gelişmesi ve yaygınlaşması ile her geçen gün yaşamımızdaki hemen herşey yeniden şekilleniyor. Eğlenceden, eğitime, yeni iş yapma biçimleri ortaya çıkıyor, pek çok alanda eski düzenler, alışkanlıklar, iş yapma biçimleri ve ilişkiler yıkılıyor, yerlerine güncel teknolojiye, değişime uygun yenileri geçiyor. Nasıl ki, matbaanın icadı ile el yazmacılarının, motorlu taşıtların ortaya çıkması ile at arabacılarının, hamalların devirleri sona erdiyse, İnternet’in yaygınlaşması, daha da hızlanması, iletişim ve eğlence araçlarının birbirleri ile daha çok iç içe geçmesi ve bunların İnternet merkezli sistemler olması sonucunda dün var olan pek çok kurum ve kuruluş eğer kendilerini yenileyemez, çağa ayak uyduramaz ise akıbetlerinin dünün el yazmacıları, at atabacıları ve hamalları ile aynı olacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Not: Bu yazı ilk olarak 18 Ekim 2009 tarihinde www.skyturk.net haber sitesinde yayımlanmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.