Welcome

Fractal Project

Son zamanlarda fraktalların programlamaya uygulanması üzerine kafa yoruyorum. Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi fraktal model ile composite örüntü arasında bire bir örtüşme söz konusu. Bu konuyla ilgili yazılmış çizilmiş başka neler var diye biraz etrafta araştırma yapmak istedim. Karşıma açık kaynak kodlu middleware sistemler için bir konsorsiyum olan ow2(ObjectWeb)‘nin bir çalışması çıktı; fractal project.

Fraktal projesinin amacı program dillerinden bağımsız, modülerite ve adaptability konularını ön plana çıkaran bir component model ortaya koymak. Tabi burada interface-implementation ayrımını da unutmamak lazım, ama o neredeyse programlamada herşeyin temeli. Bu component modelin özellikle middleware sistemlerde uygulama alanlarının olduğunu belirtiyorlar. Adının da fractal olmasını sağlayan temel özelliklerinden birisi composite component yapısı üzerine kurulu olması. Component modelin C, Java, Python gibi dillerde implementasyonları mevcutmuş. Component modeli “hello world” örneğine nasıl uyguladıklarını görmek için hemen bir Java örneğini inceledim. Tahmin ettiğim gibi composite component kavramı burada temel soyutlama birimi olmuş. Program, en üst seviyeden, en alt bileşenine kadar bir component hiyerarşisi (composite örüntü) olarak tasarlanıyor ve geliştiriliyor. Nasıl ki değişik programlama dilleri dünyayı belirli bir olgu etrafında, örneğin, LISP’in herşeyi bir liste olarak görmesi, Prolog’un herşeyi bir kural(rule) olarak görmesi, OOP’un da herşeyi bir nesne olarak görmesi gibi, fraktal projesi de herşeyi composite olarak görüyor. Yani bir bakıma çekiç-çivi meselesi.

Doğanın hemen her yerinde olan fractal kavramı bence programlama dünyamıza da yeni kapılar aralayabilir. Bence incelemeye değer bir proje…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.