Welcome

Ankara CETÜRK Java Teknolojileri Etkinliği Düzenlendi

13 Haziran Cumartesi günü İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş.’nin ve i-Con’un destekleri ile ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nde Java Teknolojileri Etkinliği’ni gerçekleştirdik. CETÜRK Anadolu turunun devamı olarak gerçekleştirilen etkinlik çok başarılı geçti, katılım oranı da oldukça yüksekti. Daha önce Çankaya, Fırat, 18 Mart ve Doğu Akdeniz üniversitelerinde düzenlenen serinin bu kez durağı ODTÜ idi.

 

Açılış konuşmasını CETÜRK kurucusu Mehmet Aca gerçekleştirdi. Konuşmasında kısaca CETÜRK’ten ve faaliyetlerinden bahsettikten sonra programa geçildi.

Program olarak olukça dolu ve kapsamlı bir etkinlik oldu. İlk önce STM’den Hasan Türksoy, son dönemde “rich internet applications” geliştirmeye yönelik olarak kurumsal java teknolojileri dünyasında ciddi bir dönüşüme öncülük eden Google Web Toolkit hakkında güzel bir sunum yaptı. Sunumla birlikte iki örnek uygulama geliştirilerek GWT’nin mimarisi ve kabiliyetleri gösterildi.

İkinci sunum en son Enterprise Java Beans spesifikasyonu hakkında oldu. Sunumu gerçekleştiren Vardar Yazılım’dan Ümit Vardar, EJB 3.1 ile gelen yeniliklerden ve bileşen tabanlı yazılım geliştirme teknolojilerindeki gelişmelerden bahsetti.

Bu sunumların ardından İnnova çalışanlarından Mustafa Demir ve Mustafa Daşgın arkadaşlarımız Spring Web Servis Framework’ünü tanıtan bir sunum yaptılar. İki arkadaşımız da uzun zamandır Spring Web Servis Framework’ünü İnnova’daki uygulamalarda kullanarak bu framewok ve genel olarak web servis geliştirme konuları hakkında ciddi bir bilgi birikimi ve deneyim sahibi olmuşlardı. Sunumda da bu deneyimlerini gerçek bir örnek üzerinden katılımcılarla paylaştılar.

Etkinlikteki diğer bir sunum ise kurumsal java dünyasındaki modülerlik, koşut zamanda dinamik olarak yeniden yüklenebilirlik, sınıf yükleme gibi kronikleşmiş problemlere çözüm olabilecek OSGI hakkında oldu. Sunumu STM’den Mehmet Gürsul gerçekleştirdi. Mehmet Gürsul, sunumunu herkesten farklı olarak powerpoint yerine zihin haritalama yöntemi ile FreeMind aracını kullanarak yaptı. Bu açıdan da sunum izleyiciler için farklı bir tecrübe oldu.

Son olarak ben, bu sene ekim ayında düzenlenecek olan Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu’na göndermiş olduğum, “Aspect Oriented Programlama ve ORM teknolojileri vasıtası ile servis düzeyinde audit loglama” konulu makaleden yola çıkarak hazırladığım sunumu katılımcılara takdim ettim. Sunum sonunda Spring AOP ve Hibernate kullanarak ana hatları ile benzer sistemin nasıl geliştirilebileceğini örnek uygulama ile gösterme fırsatım da oldu.

Etkinlik sonunda katılımcılar arasında yapılan çekilişle üç kişiye Özcan Acar arkadaşımızın yazdığı Extreme Programming isimli kitap, bir kişiye de Mehmet Gürsul arkadaşımızın hazırlattığı ilginç bir t-shirt hediye edildi. Etkinliğe destek veren sponsorlara, gayet kaliteli ve düzeyli sunumları ile konuşmacılara, bizleri yalnız bırakmayan bütün katılımcılara ve CETÜRK ekibine çok teşekkürler. Yeni bir etkinlikte görüşmek üzere…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.