Welcome

Google Chrome ile neyi amaçlıyor?

Günlerdir Google’ın yeni tarayıcısı hakkında pek çok şey söyleniyor, diğer tarayıcılarla kıyaslamalar yapılıyor, hızından bahsediliyor. Yapılan pek çok yorumda yeni tarayıcının performansı üzerinde duruluyor, getirdiği yenilikler ve açık kaynak kodlu olması hasebiyle tarayıcı pazarından ne kadar pay alacağı değerlendiriliyordu.

Ürünleri açısından bakıldığında tamamen web üzerine kurulu, hatta web uygulamalarının tanımını kökten değiştiren bir şirketin tarayıcılarla ilgili hiç bir adım atmaması beklenemezdi. Aslında Firefox ile bu pazara belli bir oranda destekte veriyordu. Ancak Chrome doğrudan kendi içinden çıktı ve ortaya attığı fikirler, özellikler açısından değerlendirildiği vakit innovatif çözümler de ortaya koymaktadır.

Google’ın Chrome ile yapmaya çalıştığı şey yeni bir tarayıcı savaşları başlatmak olmasa gerek. Geçmişte bu konuda Internet Explorer ve Netscape kıyasıya çarpıştılar ve platform avantajı sayesinde de IE bu savaştan galip çıktı. Google’ın aynı senaryonun tekrarlanmasını istediğini zannetmiyorum. Zaten GWT, Gears gibi uygulama geliştirme platformları ve teknolojiler sayesinde tarayıcı bağımsız çalışan uygulamalar ortaya çıkarmakta gayet başarılılar. Ancak mevcut tarayıcıların ve web uygulama geliştirme teknolojilerinin kısıtları nedeniyle geliştirdikleri uygulamaların özelliklerini ve kabiliyetlerini zenginleştiremiyorlar, çalışırlıklarını daha güvenilir ve sağlam hale getiremiyorlar. Kısacası çalıştırma platformu yani tarayıcılar, web uygulamalarının gereksinimlerini karşılamaktan çok uzak kalıyor. Bu noktada da Chrome gibi yeni bir tarayıcı geliştirerek, platformun iyileşmesi için bir standartlaşmaya gidilmesini beklemek yerine kendileri mevcut çıtayı birkaç seviye daha yukarı taşımayı hedeflemişler.

Ne Chrome, ne Firefox, ne de IE pazara tek başına hakim olabilir. Ancak Google sahip olduğu popülarite ve uygulamalarının yaygınlığı vasıtası ile Chrome’u ve dolayısı ile ona has yenilikleri web dünyasının önüne koyup, tarayıcıların kabiliyetleri açısından istediği ortamı oluşturmayı hedefliyor.

 


Yukarıdaki resmi Chrome’u anlatan cizgi roman içinden aldım. Bu resimde de anlatılmak istenen tarayıcının kullanıcı ile uygulamalar arasında tamamen transparan bir ortam haline gelmesidir. “We don’t want to interruptanything the user is trying to do. If you can just IGNORE the browser,we’ve done a good job.” ifadesi de Google’ın hedefini gayet net biçimde ortaya koyuyor. Kullanıcı ile uygulamalar arasında tamamen transparan biçimde yer alacak bir tarayıcının Google için kendi veya Microsoft tarafından üretilmiş olmasının bir önemi olmasa gerek.

Scott Berkun’un bloğundaki bir yazıda da bu konu ile ilgili çok çarpıcı bir alıntı var: “Although I’m sure Google would be thrilled if Chrome grabbed a sizable chunk of market share, winning a “browser war” is not its real goal. Its real goal, embedded in Chrome’s open-source code, is to upgrade the capabilities of all browsers so that they can better support (and eventually disappear behind) the applications. The browser may be the medium, but the applications are the message.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.