Welcome

CETÜRK Doğu Akdeniz Üniversitesi Java Etkinlikleri

11-12 Nisan 2009 tarihlerinde CETÜRK ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Yazılım Kulübü işbirliği ile düzenlenen Java Etkinlikleri Günü’ne konuşmacı olarak katıldım. Öncelikle bu güzel ve başarılı etkinliği düzenleyen CETÜRK ekibinden Mehmet Aca’ya, Yazılım Kulübü’nden Hakkı, Selçuk, Sinan ve Olcay arkadaşlarımıza ve etkinliğe katılmamızı mümkün kılan üniversite yönetimine teşekkür ederim. Küçük aksaklıklar olsada arkadaşlar Kıbrıs için çok güzel ve yararlı bir etkinliği gayet başarılı biçimde organize ettiler.

Etkinliğin ikinci günü yaptığım sunumda “Spring Security Framework”den bahsettim. Spring Security Framework daha öncesinde Acegi Security Framework adı ile biliniyordu, ancak Spring dünyasında gördüğü ilgi ve yaygın kullanımı sonucunda 2.0 sürümünden itibaren Spring ürün ailesine dahil edildi ve ismi de Spring Security olarak değiştirildi. Sunumda kurumsal uygulamaların genel olarak karşılaştığı temel kimliklendirme (authentication) ve yetkilendirme (authorization) ihtiyaçlarından, Spring Security’nin bu ihtiyaçlara getirdiği çözümlerden, diğer alternatif çözümlere göre Spring Security Framework’ün artılarından bahsettikten sonra, kimliklendirme ve yetkilendirme konularını detaylı biçimde inceledik. Ayrıca sunum içerisinde Spring Security 2.0’ın bir web uygulamasında nasıl devreye alınacağını, form tabanlı kimliklendirme yönteminin kullanımını, web kaynaklarının ve servis metodlarının yetkilendirmeye tabi tutulmasını ve JSP security taglerini örnek uygulama geliştirerek anlatmaya çalıştım. Umarım katılımcı arkadaşlar açısından faydalı bir sunum olmuştur.

Etkinlikte ayrıca ilk gün Furkan Horasan “Volantis”, ikinci gün ise Özan Acar “Java ile yüksek performanslı web platformlarının oluşturulması”, ardından da Mehmet Gürsul “Zihin Haritası(Mind Map) yöntemi ile çalışmak” konularında ilgi çekici sunumlar gerçekleştirdiler. Organizasyonun ilk gününe malesef iştirak etme fırsatımız olmadığı için ilk gün ile ilgili ayrıntılı birşey söyleyemeyeceğim, ancak organizasyonu yapan arkadaşların belirttiğine göre bütün Kıbrıs çapında yoğun bir katılım söz konusu oldu, ikinci gün ise belki biraz da Pazar gününün etkisi ile ilk güne oranla daha az bir katılım söz konusuydu ancak yine de katılımcı sayısı tatmin edici düzeydeydi diyebilirim. Katılımcılar gün sonuna kadar organizasyonu ilgi ile takip ettiler.

Sunumların ardından “Kariyer Gelişim Sürecinde Teknoloji Tercihinin Önemi” konulu bir panel gerçekleştirdik. Yaklaşık bir saat süren bu panelde öğrenci arkadaşların kariyer gelişim sürecinde üzerine eğilmeleri, önem vermeleri gereken konulardan, kendilerini geliştirmeleri gereken noktalardan bahsettik. Bunun yanında bilişimle ilgili diğer soruları da cevaplama ve bunlarla ilgili tartışma fırsatımız da oldu. Yaklaşık bir saat süren panel sanırım herkes için oldukça doyurucu bir aktivite oldu.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen bu etkinlikğe katılanların neredeyse hepsi Kıbrıs’taki değişik üniversitelerde okuyan öğrenci arkadaşlarımızdı. Daha önce CETÜRK’ün Ankara Çankaya Üniversitesi’nde düzenlediği etkinlikte de gözlediğim gibi buradaki öğrenci arkadaşlar da bu tür bilgilendirici çalışmalara büyük bir ilgi gösteriyorlar. Onlara gelecek için yol gösterecek, faydalı bilgiler ve değişik bakış açıları kazandıracak organizasyonlara gerçekten ihtiyaç duyuyorlar. Umarım Türkiye genelinde benzer organizasyonlar daha yaygın ve kapsamlı biçimde gerçekleştirilir. Emeği geçen herkese tekrar teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.