Welcome

5. TASOD Çalıştayı Yapıldı

Bedir Tekinerdoğan’nın gayretleri ile her sene düzenlenen Ulusal İlgiye Yönelik Yazılım Geliştirme Çalıştayı’nın 5.si geçen hafta Bilkent Üniversitesi’nde yapıldı. Bu çalıştayların çoğuna katılan birisi olarak sunumlardan oldukça yararlandığımı belirtebilirim. Gün geçtikte ilgiye yönelik yazılım geliştirme yöntemlerinin kurumsal uygulama geliştirmenin temel bir parçası olduğunu görmek sevindirici. Etkinlikteki sunumlara http://www.cs.bilkent.edu.tr/Bilsen/TAOSD-2011 adresinden erişebilirsiniz.

Etkinlikteki sunumlara baktığımızda artık ilgiye yönelik yazılım geliştirme pratiklerinin ve tasarım örüntülerinin yaygın biçimde kullanıldığını, uygulamaları geliştirirken karşılaşılan, özellikle ortakatman (middleware) olarak tabir edilen gereksinimleri karşılamak için aspect’lerin etkin biçimde kullanıldığını görebiliyoruz.

Sunumlar sırasında aldığım bazı notlara tekrar baktığıma ilgimi çeken birkaç konuyu buradan sizinle paylaşmak istiyorum.

  • Tasarım örütüleri, özellikle GOF pattern’ları geliştiriciler arasında hızla yaygınlaşıyor. Örüntüler vasıtası ile tasarım kararları çok daha kolay ve doğru biçimde ifade edilebiliyor. Geliştiriciler arasındaki iletişimi oldukça kolaylaştırıyor.
  • Proxy, strategy, observer, publish-subscribe, state, façade, singleton gibi örüntüler değişik uygulamalarda karşımıza sıkça çıkabiliyor.
  • Uygulamalar genellikle katmanlı mimari ye sahip biçimde geliştiriliyor ve MVC mimarisel örüntüsü uygulama mimarilerinin temel referans noktasını oluşturuyor.
  • Input validasyonu, güvenlik denetimleri, monitor işlemleri, lokalizasyon (I18N), sıralama gibi konular Aspect oriented programlama ile en sık çözüm getirilen orta katman ihtiyaçları arasında yer alıyor.
  • Bunların yanı sıra veri madenciliği, tekrarlayan kayıtların temizlenmesi, tam sürüm sistemlerin demo sürümlerinin elde edilmesi, mesaj filtreleme ve arşivleme, istatistik bilgilerin elde edilmesi gibi konularda daaspect oriented programlama yöntemleri kullanılabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.